Pri bazilike zriadia miniskanzen drevených chrámov.

26.05.2011 Sabinov

Ľutina/Prešov 26. mája (TASR) – Miniskanzen drevených chrámov začala budovať v blízkosti Baziliky minor v Ľutine, okres Sabinov, tamojšia gréckokatolícka farnosť. Po realizáci Náklady na realizáciu prvej etapy predstavujú 61.400 eur, pričom takmer 49.600 eur získala farnosť Európskeho fondu sociálneho rozvoja v rámci programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
"Zámerom projektu je zatraktívniť prostredie, ktoré navštevuje veľa pútnikov a upriamiť ich pozornosť na tieto výnimočné sakrálne pamiatky. V konečnej fáze tu bude stáť 40 replík chrámov, ktoré sa nachádzajú na východe Slovenska a vzhľadom na to, že ide o medzinárodný projekt, zvyšné budú z poľskej strany hranice," uviedol koordinátor projektov Daniel Dzurovčin z Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove. Pripomenul, že nepôjde len o gréckokatolícke chrámy, aj keď tých je na východe republiky najviac.
Spresnil, že miniskanzen bude situovaný v miernom svahu vedľa baziliky a bude rozdelený na štyri časti, kde budú zoskupené chrámy z okolia Bardejova, Svidníka, Sniny a v poslednej budú chrámy z poľského pohraničia. Keďže makety budú celý rok vystavené pod holým nebom, tomu bude prispôsobená aj technológia úpravy dreva.
Podľa Dzurovčina má ísť o presné napodobeniny s rozmermi 150 x 150 centimetrov s približnou výškou 120 centimetrov. Pri každom bude umiestnená informačná tabuľka s popisom a veľmi stručnou históriou chrámu.
"Momentálne máme 1. etapu, ktorá zahŕňa viac prípravných prác. Časť s tých finančných prostriedkov pohltia práve úprava terénu, oporný múr a prístupové chodníky. V 1. etape je iba 10 tých makiet chrámov," vysvetlil Dzurovčin. Doplnil, že táto časť projektu sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
Na ďalšiu časť budú žiadať prostriedky v nasledujúcej výzve. Tam by malo ísť o výrobu a inštalovanie 40 replík a prípadne prvky drobnej architektúry, ktoré chcú osadiť v tejto zóne. Tá by mala vytvoriť pre návštevníkov priestor na oddych i rozjímanie.
 

Vyberte región